Αναζητώντας πολιτική ελευθερία…γιατί ψυχική έχουμε!

Πρόσφατα διάβασα για τον Φιλοποίμην Φίνος, τον άνθρωπο που δημιούργησε την Φίνος Φιλμ.
Αγαπάω τα έργα της κινηματογραφικής αυτής εταιρείας, και δεν είχα ιδέα ότι χάρη σε αυτήν έχουμε σε φιλμ ιστορικά ντοκουμέντα από 2ο παγκόσμιο πόλεμο και χούντα.
Σύμφωνα με αυτό το post, η φίνος φιλμ που ήταν σε παρακμή ήδη από τις αρχές του ’70, παρήγαγε το ντοκιμαντέρ “Τα τραγούδια της φωτιάς“. Το ντοκιμαντέρ αυτό, σύμφωνα με το post, δεν έχει παικτεί ποτέ από την ελληνική τηλεόραση, και ο λόγος ίσως είναι ότι ήταν μια παραγωγή με τον χαμηλότερο αριθμό εισητηρίων στην ιστορία της Φίνος. Αλλά σίγουρα δεν θα είναι μόνο αυτός ο λόγος.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα για το νοτκιμαντέρ αυτό πριν να αναζητήσω την ιστορία της Φίνος. Έτσι το βρήκα και το παρακολούθησα, το οποίο όχι μόνο μου άρεσε, αλλά και με συγκίνησε πολύ. Πώς είναι δυνατόν τέτοια ιστορικά ντοκουμέντα να μένουν κρυμμένα; Ευτυχώς βρέθηκε ο χρήστης DarKHumOuR1 από το youtube που το ανέβασε κι έχουμε την ευκαιρία και οι υπόλοιποι να το παρακολουθήσουμε πλέον.
Το ντοκιμαντέρ αυτό περιλαμβάνει την ομολογία ενός πολιτικού κρατούμενου, και κυρίως μία σειρά από συναυλίες και λαϊκές συγκεντρώσεις που διεξήχθησαν ακριβώς μετά την πτώση της χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε ενδυμασίας, πορευόμενοι στους αθηναϊκούς δρόμους, ζητάνε την τιμωρία των υπαιτίων τόσων εγκλημάτων “για να μην ξανάρθει ο φασισμός στην χώρα μας” και “για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική”.
Το κλίμα που επικρατεί είναι πολύ έντονο και φέρνει δάκρυα στα μάτια του θεατή, όταν αυτός ακούει και βλέπει την λαχτάρα του τότε ελληνικού λαού για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, “Λαϊκή κυριαρχία”, και το πιο σημαντικό για μένα είναι το “Έξω οι αμερικάνοι, έξω οι βάσεις από την Ελλάδα, έξω για πάντα!!” και αυτό επειδή έτσι κι αλλιώς όλοι μας έχουμε καταλάβει πλέον ότι δεν ισχύει καμία “δημοκρατία” και “λαϊκή κυριαρχία” στην χώρα μας, και ότι η Παιδεία έχει ξεχαστεί χρόνια τώρα, όμως πολλοί αμφιβάλλουμε για το πόσο κουμάντο τελικά μας κάνουν οι αμερικάνοι.
Αν δεν μας έκανε κουμάντο η Αμερική τόσα χρόνια, σίγουρα θα μας έκανε πόλεμο, είναι η δική μου ταπεινή άποψη.
Ως πολύ νεότερη της γεννιάς του Πολυτεχνείου, δεν γνωρίζω αυτοπροσώπως τα τότε γεγονότα. Βλέπω όμως ότι οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν όλα εκείνα τα χρόνια για την ελευθερία μας δεν έχουν δικαιωθεί. Επίσης βλέπω ότι πόλεμος και επιβολή της εξυπηρέτησης των προσωπικών συμφερόντων μίας ορισμένης ομάδας “ανθρώπων” είναι το χειρότερο, το μακροβιώτερο, το παγκόσμιο πρόβλημα της κοινωνίας από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να καταγράφει την επίσημη ιστορία του. Ποτέ, σε ολόκληρη την ζωή μου, δεν θα μπορέσω να καταλάβω τον τρόπο σκέψης αυτών των φανερών ή κρυφών διακτατόρων, το πού βρίσκουν τόση αυθάδεια, θράσσος και ανηθικότητα, ώστε να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν και να προσπαθούν να ελέγχουν ανθρώπινες ζωές. Μάλλον δεν είναι άνθρωποι οι ίδιοι. Όντας νεκροί στην ψυχή, ίσως είναι ζόμπι τελικά.
Όποιος λαός ή κυβέρνηση αντιστέκεται με ένα “όχι” στην εξουσιώδη μανία της κρατικής βιομηχανίας τους, δολοφονείται σωματικά, και όποιος λαός ή κυβέρνηση τους πει το “ναι” δολοφονείται ψυχικά (για να είναι σαν κι αυτούς). Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Πώς θα καταφέρουμε οι Έλληνες να ξεφύγουμε από το θλιβερό τους παιχνίδι; Άραγε αν καταφέρουμε να καθαρίσουμε από τους τωρινούς μας διεφθαρμένους πολιτικούς, θα επέλθει τελικά η ελευθερία και ανεξαρτησία του λαού; Ή άραγε θα έχουμε την ελπίδα ότι πλέον απελευθερωνόμαστε, ενώ στην ουσία άλλου είδους σκλαβιά θα μας περιμένει στην γωνία; Δηλαδή ακριβώς όπως έγινε και μετά την χούντα.
Εύχομαι ό,τι και να γίνει, ό,τι κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε ως λαός, τουλάχιστον συνειδητά να έχουμε επιλέξει τον δρόμο της ζωντανής ψυχής μας.
Ευχαριστώ.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s